Books

Langs de afgrond

Tien turbulente jaren in de geschiedenis van D66

Bij de Tweede Kamerverkiezingen in november 2006 leed D66 haar tiende nederlaag in twaalf jaar tijd. De partij verkeerde in een diepe crisis. Wat ging er vooraf aan het slechtste verkiezingsresultaat sinds de oprichting van de partij? En hoe kwamen de democraten deze crisis te boven? In Langs de afgrond beschrijft Menno van der Land hoe er in de top van D66 een harde strijd om de macht werd uitgevochten, terwijl de partij worstelde met de deelname aan een bij de achterban omstreden kabinet. Hoe de democraten twee kabinetscrises veroorzaakten en de partij na vijf verloren verkiezingen op een rij op haar ondergang leek af te stevenen. En hoe D66 onder leiding van Alexander Pechtold de derde wederopstanding in haar bestaan meemaakte. Ook reconstrueerde hij wat er binnen D66 gebeurde op cruciale momenten zoals de vorming van het tweede kabinet-Balkenende, het aftreden van vice-premier Thom de Graaf, de besluitvorming over de militaire missie naar Uruzgan en de val van het kabinet over de kwestie Hirsi Ali.

Menno van der Land, Langs de afgrond. Tien turbulente jaren in de geschiedenis van D66
Uitgeverij Eburon, Delft 2012
ISBN 9789059727182 (boek)
ISBN 9789059727189 (e-book)

“Van der Land maakt met behulp van interviews met een groot aantal betrokkenen pijnlijk duidelijk hoe ambities, persoonlijke tegenstellingen en gebrek aan communicatie de verhoudingen binnen de partij grondig verziekten. Die interviews zijn zeer waardevol, en de citaten alleen al maken het boek het lezen waard.”

Uit de recensie van Langs de afgrond in het Jaarboek Parlementaire Geschiedenis 2013

Tussen ideaal en illusie

De geschiedenis van D66, 1966-2003

Op 14 oktober 1966 wordt in Amsterdam de Politieke Partij Democraten ’66 opgericht. In de loop der jaren ontwikkelt de partij zich van een radicaal-democratische vernieuwingsbeweging tot een gevestigde politieke partij. De geschiedenis van D66 kent sterk wisselende successen, maar bijna 37 jaar na haar oprichting laat het vaak voorspelde verdwijnen van de partij nog steeds op zich wachten. Maar hoe is D66 gedurende haar bestaan omgegaan met haar oorspronkelijke doelstellingen: radicale democratisering van politiek en samenleving, het doorbreken van de partijpolitieke verhoudingen en pragmatische, niet-ideologische politiek? In dit eerste boek over de roemrijke geschiedenis van D66 komen alle hoogte- en dieptepunten van bijna 37 jaar D66 aan de orde: het Initiatiefcomité, het Appèl en de glorieuze entree in de Nederlandse politiek, de kabinetsdeelnames in de jaren zeventig en tachtig, de historische verkiezingsoverwinning in 1994 en de vorming van het paarse kabinet. Maar ook de crisis in 1974, toen de partij op sterven na dood was, het verlies na de deelname aan de kabinetten-Van Agt II en III, het (tweevoudig) vertrek van partijleider Van Mierlo en de verkiezingsnederlaag van 2002 passeren de revue.

Menno van der Land, Tussen ideaal en illusie. De geschiedenis van D66, 1966-2003
SDU Uitgevers, Den Haag 2003
ISBN 9012095735

Een monumentaal boek”

Politiek journalist Max van Weezel over Tussen ideaal en illusie, Vrij Nederland 28 oktober 2016

In de boekhandel zijn Tussen ideaal en illusie en Langs de afrond uitverkocht. Ik heb nog enkele exemplaren te koop. Tussen ideaal en illusie kost €49,95 (excl. verzendkosten) en Langs de afrond €39,95 (excl. verzendkosten). Belangstelling? Neem dan contact met me op.